Excursie bakkers in bedrijf

Maalderij Bökkers Terwolde

We hebben ons verzameld in het restaurant van de school. We kregen de uitleg over de dag en maakten afspraken. Na de instructie zijn we naar de molen gegaan in Terwolde. Toen we daar aan kwamen was er nog niemand. Toen de beheerders aankwamen gingen we helemaal naar boven. Daar maalden ze het graan tot meel. Daar hebben we ook het verschil gevoeld tussen rogge- en speltmeel. De grote molenstenen waren heel zwaar en er waren er twee die ze konden gebruiken. Toen gingen we een etage naar beneden. Daar vingen ze het gemaalde tarwe, rogge en spelt op en dat werd in grote zakken gedaan. We mochten ook naar buiten om te kijken hoe de wieken moesten staan om te kunnen draaien. Als er geen wind is dan moesten ze met elektromotoren gaan malen.  Op de verdieping eronder werd het meel gemengd met andere grondstoffen. Bijvoorbeeld cakemeel of een broodmix. Toen gingen we nog een naar beneden en dat was de winkel. De vrouw van de molenaar heeft ons rondgeleid. Ze heeft heel veel verteld en we hebben veel geleerd over de molen en hoe meel wordt gemalen.

Maalderij Bökkers

Maalderij Bökkers

Bolletje

Na dat we naar Terwolde waren geweest gingen we naar Heerde naar de Bolletje fabriek. Toen we daar aankwamen gingen we naar binnen en hebben we even gewacht op de meneer die ons rond ging leiden door de fabriek. Voor de rondleiding hebben we een korte presentatie gehad over Bolletje. Zo hoorden wij dat de beschuiten van Bolletje in de fabriek in Almelo werden gemaakt. Voor dat we de fabriek in mochten moesten we eerst een mutsje en een soort jas aan voor de hygiëne. Toen we dat aanhadden gingen we onze handen wassen met zeep en water. Na dat we onze handen hadden gewassen kregen we de rondleiding door de fabriek. Toen we langs de machines kwamen zag je van alles gebeuren. Er werden Schuddebuikjes gemaakt en koekjes met chocolade aan de onderkant. Toen hebben we ook knäckebröd gezien en ontbijtkoek. En daarna kregen we de rijskast te zien die veel meer dan 10x zo groot is als die van ons op school. Ook de oven was heel lang. Alles ging met een lopende band, de koekjes, knäckebröd. De lopende band ging zo snel dat de koekjes en alle andere producten gaar waren als ze uit de oven rolden.  Toen de excursie klaar was kregen we een grote tas met allerlei lekkernij van de Bolletje fabriek. Dat was natuurlijkerg leuk! We hebben veel geleerd over hoe koekjes en knäckebröd gemaakt worden in de fabriek en hoe stevig een deeg moet zijn om een mooi koekje te laten worden.

Excursie BIB

Excursie BIB