Handen uit de mouwen en voetjes in het water…

Zuiderzee2Tweedejaars excursie naar het Zuiderzeemuseum.

Op donderdag 22 mei stond de jaarlijkse excursie voor de tweedejaars op de planning. ’s Ochtends vroeg om 08.00 uur verzamelden alle tweedejaars leerlingen van groep C, D en E op school om per bus te vertrekken naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De busreis was onder leiding van buschauffeur Hans, bij velen bekend als chauffeur van de bus van de Prinsenhof en Boemerang. Hans zag veel oud bekenden en ook de ‘Boemerangers/Prinsenhoffers’ vonden het erg leuk om Hans weer eens te zien. Na anderhalf uur kwamen we aan bij de veerpont, welke ons naar het museum zou brengen.

In de bus werden de leerlingen in twee groepen verdeeld, één groep startte de ochtend met een speurtocht door het museumdorp en de andere groep startte de ochtend met de workshop ´Watertoppers´. Tijdens deze laatstgenoemde workshop maakten de leerlingen kennis met dijken en de functie hiervan en hebben zij zelf in een soort ´cakeblik´ een dijk gebouwd. De stevigheid van deze dijken werd getest in het IJsselmeer. De speurtocht door het dorp leidde langs oude huisjes uit onder andere Monnikendam en Kampen. Tevens werden verschillende oude ambachten uitgevoerd (touwslager, bezemmaker, etc.). In het dorp konden de leerlingen ook een bezoek brengen aan de souvenirwinkel of aan het snoepwinkeltje met oudhollandse snoep.

Na een gezellige, gezamenlijke lunch werden de rollen omgedraaid en werd de speurtocht door de andere groep gedaan, evenals de workshop ‘Watertoppers’. Mede dankzij het heerlijke weer, werd het een, naar mijn mening, geslaagde dag!

Groetjes,
Mevrouw Visser, groepsleerkracht groep C

Zuiderzee1